בחירת גופי תאורה
או – איך לא ללכת לאיבוד בתוך שפע המנורות הזה???? גילוי לב ספונטני – כשאני מלווה משפחה לבחור גופי תאורה, יש את רגע הכניסה לאולם התצוגה של המנורות – שהמשפחה נדהמת מהשפע, מתבלבלת ובטוחה שלעולם לא נצא עם בחירה. זה רגע שאני נהנית ממנו מאד. כאילו הבאתי ילד ללונה פארק. התחושה של ההיצע האין סופי, האורות המנצנצים מכל עבר, הסגנונות השונים … לונה פארק של מנורות.
ואז אני מוליכה דרך המחשבות שהיו לנו על כל חלל וחלל, מזכירה לאיזו אווירה רצינו להגיע, מה חשוב לנו להדגיש ולאט לאט הבחירות מתקדמות, יש איזה רוגע ונועם ביום בחירת התאורה, בדרך כלל כבר יש תחושת סוף פרוייקט באוויר – ואני מאד אוהבת את יום הסיור הזה.
לא ניתן לסקור ולהזכיר את כל סוגי גופי התאורה הקיימים, לכן רק אסקור את הדרכים בהן ניתן לשלב בין גופים שונים ולצאת מזה בשלום (כלומר עם בית מעוצב, בו התאורה משתלבת אבל לא משתלטת):
- שילובים של גוף תלוי עם גוף צמוד תקרה – בהרבה מהבתים יש בחלל אחד את תאורת הסלון, תאורת פינת האוכל ולעיתים האי . כדי שבתוך החלל הזה ישכנו בנועם כל גופי התאורה הללו – נשתדל שחלקם יהיה ארוך ויורד, חלקם צמוד לתקרה – ושיהיה להם מכנה משותף כלשהו – בצורה, בצבע או בחומר. מכנה משותף אחד מהשלושה – יצור רגיעה בחלל , התאורה תראה עם שייכות בין המיקומים השונים – אך ללא אחידות.
- שילוב של תאורה שקועה – או אור שמגיע ממקור מוסתר (קרניז גבס שמסתיר את מקור האור אך האור נשפך ממנו וכד’) – יוצרים עניין ומגדילים את כמות האור – מבלי להוות אלמנט עיצובי בולט.
- ככל שגוף התאורה תלוי נמוך יותר – כך פיזור האור קטן, נוכל לנצל את הידע הזה בבואנו להתקין את גוף התאורה למשל מעל שולחן האוכל . בישיבה סביב השולחן בעת ארוחה – אנחנו רוצים להאיר באור מחמיא לאנשים ולמאכלים ולא לסנוור את היושבים. גובה תחתית גוף התאורה אידיאלי – 1.80 מ’. .רק במרכז השולחן ניתן למקם תאורה כל כך נמוך – מה שכבר מבדל ומייחד את גוף התאורה הזה. רואים אותו ממש בגובה העיניים לכן עליו להיות מיוחד ויפה מכל צדדיו.
- גובה התקרה – כאשר אנו באים להאיר חללים עם תקרות סטנדרטיות או נמוכות (כ 2.60 מ’ או פחות) מומלץ למקם את התאורה על הקירות – מאירה כלפי מעלה, ולדאוג שהתקרה תהיה בהירה.
גופי תאורה ששוטפים באור את התקרה מחזירים את האור כלפי מטה, מעניקים תחושה שהתקרה גבוהה יותר והחלל גדול יותר. לא לשכוח שבמקרה זה מומלץ שהצביעה של התקרה תהיה מו-ש-ל-מ-ת.