כשביקשו ממני להכין את רשימת הטעויות הנפוצות בתכנון מטבחים – בחרתי להכין מצעד, רק שלוש שיעלו על הפודיום כמנצחות הגדולות. האמת – לא היה פשוט, אבל המשימה הושלמה – והנה המצעד. יעיל, מלמד ומונע טעויות – אז בהצלחה ובהנאה:
הגודל כן קובע. משטח העבודה העיקרי שאנו משתמשים בו הוא בין כיור לכיריים. מידות אידאליות – לפחות 60 ס”מ ורצוי כ 1.20. פנוי מאקססוריס וחפצים. לא מתקרב לשולי המשטח לפחות 40 ס”מ. בנוסף רצוי שיהיה גם משטח משני – להנחה של דברים.
משטח עבודה שכולל פינה – מצוין, כדאי לזכור שבפינה עצמה לא ניתן לעבוד.
משולש עבודה – הקודקודים שלו – כיריים, כיור ומקרר. כאשר משולש העבודה גדול מידי או קטוע ע”י האי – אנחנו עושים קילומטראז’ מוגזם ומבזבזים אנרגיה.
משולש עבודה קלאסי, כמעט שווה צלעות. גם כשהמטבח מקבילי או בכל צורה אחרת – תמיד מתקיים משולש העבודה. יש לברר האם המשתמשים העיקריים במטבח הם ימניים או שמאליים כמובן.
הגענו אל שלושת הגדולים….
קבלו את המקומות הראשונים במצעד הטעויות הנפוצות בתכנון מטבח:
ובמקום השלישי המכובד – התייחסות לפינה במקום וידוא הריגה נכון להיום, אין פתרון מוצלח לארון בפינה. ישנם פתרונות שונים שרובם עונים לתואר גימיק ולא נותנים מענה פונקציונאלי של אחסון וגישה. הדרך הנכונה והחסכונית היא להתייחס לפינה כאל “שטח מת”. כאן בתמונה – גימיק הנקרא “magic corner” – אין קשר בינו ובין קסם…
כאן בתמונה “פינה מתה” – ארונות מנוצלים היטב מהפינה ימינה ומהפינה שמאלה. מעל השיש – השטח מוסתר ע”י ארון תריס נגלל כלפי מעלה ומאפשר הסתרה של בלגן ומכשירי חשמל על המשטח.
במקום השני והדרמטי – תקציב.
במקרים רבים קיים קושי להשוות בין הצעות המחיר. יושבים עם כמה מעצבים בחברות ובנגריות, מקבלים שלל רעיונות ותכניות – ולמעשה לא מקבלים הצעת מחיר על תכנית אחת זהה. חשוב להכין חוברת אחת בה יהיו התכניות והמפרט הטכני המדויק – לפיה נוכל לקבל הצעות מדויקות וללא פרשנות מבעלי מקצוע שונים. במטבח הזה למשל – פערי המחיר בין אחת החברות המובילות בשוק לבין הנגריה שבסופו של דבר עשתה את העבודה – היו כ 30%.
במקום הראשון ללא עוררין – תכנון האי בכל מחיר:
טרנד האי איתנו כבר יותר מעשור, לשמחתי הוא במגמת ירידה , וסליחה מאלוהי העיצוב…די! כולן רוצות אי, במטבח ענק ובמטבח קטן, אי לשניים ואי לשמונה. אז אי הוא כמו ככר או אי תנועה – מקיפים אותו כמה פעמים ביום – ואם הוא לא יתוכנן היטב – כמו שיודעת כל נהגת – יש סיכוי לא לקחת טוב את הסיבוב….
אי קטן מידי וחסר פרופורציה נותן הרגשה לא נוחה למתבונן, גם אם הוא לא מקצוען ולא יודע להסביר מדוע אי הנוחות.
אי מושלם, שעונה על כל הדרישות – פרופורציה טובה, מעברים מספיקים. כאן בתמונה ניתן לראות ישיבה בגובה סטנדרטי – עם כל הטרנדיות של ישיבה בגובה חצי בר, כדאי לזכור שהיא לא מתאימה לכל משפחה, פחות נוחה לאנשים מבוגרים מאד ולילדים קטנים. אם נשלב שני גבהים – נוכל להנות גם ממשטח עבודה נוסף וגם מאפשרות ישיבה נוחה.
לפעמים חצי אי, כזה שמחובר ליבשה – הוא הפתרון האידיאלי, חוסך לנו מעבר אחד ועדיין נותן תחושה שיש אי.
אם אהבתם את העצות או אם יש לכם שאלות ותהיות – אני מתמחה בתכנון מטבחים, תרימו טלפון, נקבע לקפה ותכנון.